New York, 2018. szeptember 29. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Civilizációk Szövetsége tagországainak miniszteri szintû találkozóján az ENSZ-ben, New Yorkban 2018. szeptember 28-án. MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

Magyarország aktív tagja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek és elkötelezett amellett, hogy a világ teljesen mentes legyen a vegyi fegyverektől – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hágában, miután tárgyalt Fernando Ariasszal, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet főigazgatójával.

A megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta: a tömeges illegális migrációs hullámok, a terrorfenyegetettség növekedése, valamint a példa nélküli technológiai fejlődés “sajnálatos módon megnöveli a kockázatát” annak, hogy rossz szándékúak kezébe kerülnek veszélyes vegyi anyagok.

“Annak érdekében, hogy az ebből fakadó veszélyeket és a kockázatokat megelőzzük és kiszűrjük, arra van a szükség, hogy a világon még létező összes vegyi fegyver megsemmisítésre kerüljön” – tette hozzá. Magyarország egyértelműen kiáll amellett, hogy minden ország a világon, amely még rendelkezik vegyi fegyverrel, haladéktalanul semmisítse meg azokat. A miniszter kiemelte: Magyarország 35 ezer euróval támogatja annak a labornak az építését, amely lehetővé teszi a veszélyes vegyi anyagok kiszűrését annak érdekében, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet fel tudja venni a technológiai harcot is a vegyi fegyvereket esetlegesen kifejlesztőkkel.