A lengyel hatóságok fontolóra veszik a járványügyi korlátozások szigorítását egyes régiókban az új koronavírus-fertőzések számának dinamikus növekedése miatt – közölte szerdán Piotr Müller kormányszóvivő.

Szerdai adatok szerint egy nap alatt több mint 10,4 ezer új fertőzést mutattak ki a közel 38 millió lakosú országban. Ez 24 százalékkal több, mint egy héttel ezelőtt.
“A fertőzések dinamikája növekszik, és láthatólag a közeljövőben sajnos nem fog lelassulni” – kommentálta a számokat Müller a Radio Zet kereskedelmi rádiónak nyilatkozva.
Pozitív fejlemény azonban, hogy a lakosság mintegy 60 százaléka be van oltva, aminek köszönhetően alacsonyabb a kórházi kezelésre szorulók aránya. A kórházak leterheltsége olyan tényező, amelyet a legveszélyeztetettebb régiókban figyelembe vesznek majd az esetleges szigorítások bevezetése előtt – mondta a szóvivő. Lehetséges intézkedésekként egyes, általa nem konkretizált szektorok működésének korlátozását és különböző létszámkorlátozásokat említett.
Ezeket az intézkedéseket azonban a kormány nem a közeljövőre tervezi, jelenleg fontosabbnak tekinti a kórházak – nem Covid-betegeket ellátó – járványosztályainak visszaállítását és mindenekelőtt az oltakozás ösztönzését – mondta Müller.
Lengyelországban november végéig vannak érvényben a jelenlegi járványügyi intézkedések. Ezek értelmében bizonyos létszámkorlátozások kötelezőek a nyilvános helyeken, a beoltottakat viszont nem számítják be ebbe a keretbe. Mindenki számára kötelező a maszkviselés zárt helyiségekben. Ennek az intézkedésnek a betartását az utóbbi időben szigorúbban ellenőrzi a rendőrség.
Eddig közel 20 millió ember részesült a teljes, kétdózisú oltásban. Keddtől kezdve minden felnőtt regisztrálhat a harmadik, emlékeztető adag beadására.