Több tízezer ember kapcsolódott Budapesten a szombat délelőtt kezdődött Magyar Ízek Utcája programsorozathoz  – közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő vasárnap a közmédiával.

Kifejtette: “az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz már hagyományosan kapcsolható esemény sikere a magyar gasztronómia sikere is”, hiszen a Magyarország tortáján és a Szent István-napi kenyéren kívül hagyományos, de már elfeledett magyar ételeket is megkóstolhattak mindazok, akik kilátogattak az eseményre. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be a fesztiválon.
Az ünnepi forgatagba olyan nem professzionális “főző embereket” is meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek. Lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.
Kiemelte, hogy a Várkert Színpadon délután 4 órától többek között az Anna and the Barbies zenél, így vasárnap is érdemes felkeresni a Magyar Ízek Utcáját.
A vasárnapi eseményeket tovább színesíti, hogy különleges helyszínen koncertezik a Tankcsapda. “Az augusztus 20-i ünnepségsorozat programjában 19-én este a Gellért-szobor lábánál felállított grandiózus színpadon zenél este negyed 10-től Magyarország egyik legsikeresebb rockzenekara”. A színpadon már este 7 órától elkezdődnek a programok. Az idei Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő AWS koncertjét követően este 8 órától a Zanzibár zenél. A Tankcsapda után DJ IZIL “igazi bulihangulatot varázsol a helyszínre” – fogalmazott a kormányszóvivő: a koncertek az Erzsébet hídról lesznek leginkább láthatók.
Kovács Zoltán jelezte, hogy a környéken jelentősebb forgalomkorlátozásokra kell számítani. Ezekről a www.nrkk.hu, a www.utinform.hu és a BKK honlapján találhatók pontos információk.     Megerősítette, hogy országszerte és Budapesten is több tízezer ember vett és vesz részt a különféle ünnepi programokon.
A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a budai Várban történt hajnali tűzeseten kívül semmilyen probléma nem volt a programok lebonyolítása során.

Budapest, 2018. augusztus 19.
Közönség a Zanzibár zenekar fellépésén az augusztus 20-ai központi rendezvények keretében adott koncerten az Erzsébet híd budai hídfõjénél, a Szent Gellért-szobor elõtt felállított színpadnál 2018. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Budapest, 2018. augusztus 19.
Siklósi Örs énekes az AWS zenekar fellépésén az augusztus 20-ai központi rendezvények keretében adott koncerten az Erzsébet híd budai hídfõjénél, a Szent Gellért-szobor elõtt felállított színpadon 2018. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Budapest, 2018. augusztus 19.
Pászor Anna, az Anna and the Barbies zenekar énekese az augusztus 20-ai központi rendezvények keretében adott koncerten a Várkert Bazár elõtt felállított színpadon 2018. augusztus 19-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor