Az év első tíz hónapjában több mint 53 ezren érkeztek illegálisan Spanyolországba tengeri és szárazföldi úton összesen – közölte a spanyol belügyminisztérium hétfőn.

A tárca honlapján közzétett adatok szerint az illegális bevándorlók száma idén január és október között 153 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához viszonyítva, amikor is mintegy 21 ezer embert regisztráltak a hatóságok.
A Földközi-tenger felől közülük több mint 47 ezren érték el a spanyol partokat, ami háromszoros növekedés jelent tavalyhoz képest.

Szárazföldön, az észak-afrikai spanyol exklávék, Ceuta és Melilla területére összesen mintegy 5700-an jutottak be jogosulatlanul október végéig, 9,8 százalékkal, többen mint egy évvel ezelőtt.

Melillában 19 százalékos volt a határsértők számának növekedése, Ceutában számuk mintegy 6,8 százalékkal csökkent a múlt évhez képest – derült ki a minisztérium adataiból.
Az El País című napilap szerint a Spanyolországba érkező illegális bevándorlók mintegy 20 százaléka marokkói állampolgár, kiadatásukról érvényes megállapodás van érvényben a két ország között.

Ennek alapján a spanyol hatóságok idén 3400 embert, a szeptemberig hozzájuk érkezett marokkói állampolgárok mintegy felét szállították már vissza az észak-afrikai ország területére – írta az újság Jalid Zerualira, a marokkói migrációs és határőrizeti hivatal vezetőjére hivatkozva.