Copa győztes Brazilía

A házigazda Brazília nyerte meg a 2019-es Copa Américát, miután a döntőben 3–1-re megverte Perut, a mérkőzést emberhátrányban végleg eldöntve.

Abszolúte győzelmi kényszerben lépett pályára a selecao hazai pályán Peru ellen a Copa América döntőjében, az argentinok elleni elődöntőbeli győzelem, illetve a Peru elleni csoportkörbeli öt nullás siker után különösképpen.

A csurig telt Maracana közönsége az első negyedórában csak mezőnyjátékban és a sok különös szurkolóban gyönyörködhetett, majd a torna egyik nagy felfedezettje, Éverton Soaresmegszerezte a hőn vágyott korai vezető gólt (1–0) Gabriel Jesus meseszép beadásából. A gól után Tite mester legénysége továbbra is kőkemény letámadásokkal operált, alig volt a labda a peruiaknál, Philippe Coutinho meg olyan bokamozdulattal lőtt majdnem a jobb alsóba futtából, ahogyan azt utoljára ilyen szinten csak Zicótól láttuk.

Jesus meg úgy szállt bele nyújtott lábbal szegény Yoshimar Yotún derekába, hogy Lúcio, Aldair, Branco és Roque Junior is elismerően csettinthetett, majd Alex Sandro szép beadását fejelte a léc fölé a középcsatár, Roberto Firmino. A szünet előtt egyenlített Peru, helyzet nélkül, Thiago Silva kezezett becsúszva ötöse előtt, a jogosan megítélt büntetőből Paulo Guerreromeg véget vetett Alisson remek sorozatának – a kapus 889 perc után kapott újra gólt, talán a legrosszabbkor. 1–1

Gabriel Jesus meg a legjobbkor talált be, az első félidő legvégén (2–1), a perui válogatott csődjét büntette nagyon okos lövéssel. A pihenőt követően pár perc alatt eldönthette volna a mérkőzést a brazil gárda, de Coutinho tekerése centiméterekkel célt tévesztett, Firmino meg két elhibázott ziccerrel húzta alá azt a véleményt, hogy nagy rá a selecao középcsatári kabátja.

Gabriel Jesus aztán pillanatok alatt hősből bűnbakesélyessé vált, ugyanis megszerezte a második sárga lapját, de finoman szólva is elhamarkodott döntést hozott a chilei játékvezető, Roberto Tobar. Tite mester lehozta gyorsan Firminót és Coutinhót is, utóbbi helyére védőt küldve a pályára, a peruiak átálltak kétcsatáros taktikára, ám a hajrá vagdalkozásba és szabálytalanságokba torkollott.

A 87. percben a torna Guerreróval holtversenyben aranycipőse, Éverton kiharcolt egy büntetőt, a csereként beálló Richarlison lába és szíve pedig nem remegett meg a VAR-ozást követően: Brazília ezúttal hozta a kötelező hazai tornagyőzelmet – Neymar nélkül is. 3–1