Forrongás veszélyére figyelmeztetett lapértesülések szerint az Amazon internetes óriás nagy-britanniai vezetője abban az esetben, ha a szigetország tagsága megállapodás nélkül szűnne meg az Európai Unióban.

Doug Gurr még pénteken, a brit kormány Brexit-tárgyalásokért felelős új minisztere, Dominic Raab által rendezett magas rangú üzleti találkozón adott hangot véleményének, amelyet a hétfői brit sajtó az első ilyen jellegű figyelmeztetésként értékelt az üzleti szféra részéről. Az Amazon vezetője úgy vélekedett, hogy ha 2019. március 29-én úgy szűnik meg az Egyesült Királyság európai uniós tagsága, hogy a brit kormány nem jut megállapodásra Brüsszellel, az akár két héten belül polgári nyugtalansághoz vezethet. A The Times című napilap úgy tudja, Doug Gurr kijelentései meglepték a jelenlévőket, akik közül többen fenntartásokkal fogadták az általa mondottakat.
Az internetes óriásvállalat a The Times megkeresésére nem kommentálta Doug Gurr megjegyzését, csak annyit közölt, hogy a gazdaság többi szereplőjéhez hasonlóan sokféle eshetőségre készülnek a brit európai uniós tagság alig nyolc hónap múlva várható megszűnésével kapcsolatban, hogy továbbra is ki tudják szolgálni vevőiket és a kisvállalkozásokat, amelyek számítanak rájuk.
Theresa May miniszterelnök hivatala hétfőn nem tulajdonított nagy jelentőséget a Doug Gurr idézett kijelentéseinek. “Semmi sem támasztja alá, hogy ez történne”, ha nem lesz megállapodás – fogalmazott egy szóvivő, hozzátéve: az a legvalószínűbb, hogy a tárgyalások az Európai Unió és az Egyesült Királyság számára egyaránt előnyös megállapodással zárulnak majd.
Az Amazon csak az egyike azoknak a vállalatoknak, amelyek egy megállapodás nélküli Brexit veszélyeire figyelmeztetnek. Korábban többek közt az Airbus és a Jaguar Land Rover is elképzelhetőnek nevezte, hogy a kilépést övező gazdasági-politikai bizonytalanság miatt kénytelen külföldre vinni munkahelyeket és beruházásokat. Hétfőn a Ryanair ír diszkont légitársaság is úgy vélekedett, hogy jelentős az esélye a megállapodás nélküli Brexitnek.
Dominic Raab azonban a BBC vasárnapi adásában azt mondta, akár már októberre megállapodás születhet az unió és