Beszállítói fejlesztési program zárult a 120 éves soproni Hirschler Glas Kft.-nél

Olyan beszállítói fejlesztési program zárult az idén 120 éves soproni székhelyű Hirschler Glas Kft.-nél, amelynek keretében nem csak eszközfejlesztés valósult meg, hanem az ipar 4.0-hoz kapcsolódó új eljárásokat is bevezettek – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Sopronban.

György László hangsúlyozta, hogy a 120 éve Magyarországhoz hű magyar családi, üvegipari vállalkozás megtestesíti mindazt, amit a kormány fontosnak tart.

György László hangsúlyozta, hogy csak akkor leszünk sikeresek ebben az új modern technológiaváltó korszakban, ha azokat az értékeket, amelyek azzá tettek minket, amik vagyunk, megőrizzük. Megőrizzük egyebek mellett a családhoz való viszonyunkat, a munkánkat, a tudáshoz és az európai életmódhoz való viszonyunkat – sorolta.

Elmondta, hogy az ITM azért jött létre,hogy a 21. század legnagyobb kihívására, a technológia robbanásszerű változására valamilyen választ tudjon adni Magyarország. A Hirschler Glas Kft.-nél a beszállítói fejlesztési programnak köszönhetően olyan komplex technológia fejlesztés valósult meg, amellyel a vállalkozás termelékenysége húsz százalékkal növekedett és a közeljövőben további 10-15 százalékos növekedést várnak.

A vállalkozás beszállítói jelentős részben hazai vállalkozások, amelyek eszközöket és szoftvereket fejlesztettek a cégnek – mondta az államtitkár.

A Hirschler Glas Kft. a beszállítói fejlesztési program keretében a Karsai beszállítói csoport tagja lett. A csoport integrátora a Karsai Műanyagtechnika Holding Zrt., beszállítója még a Bony-V Bt., Hirschler László egyéni vállalkozó, a Plastweld Kft. és a PLC Szoftverfejlesztő Kft. A beszállítói program keretében a csoport mintegy 1,2 milliárd forint értékben valósított meg fejlesztést, amelyet az ITM összesen 566 millió forinttal támogatott, ebből a Hirschler Glas Kft.-t 195 millió forinttal.

A beszállítói csoport működése nem csak a beszállítói kapcsolatra koncentrálódik, hanem a további beszállítók közötti együttműködésekkel is kiegészül, így még több termék előállítására lesz lehetőség a csoportban.

A Hirschler Glas Kft. visszapillantó tükröket gyárt 1970 óta, elsősorban haszongépjárművekre, munkagépekre, motorkerékpárokra, illetve kisebb arányban személygépkocsikra, több mint kilencven százalékban exportra. A nyilvános céginformációs adatok szerint árbevétele tavaly 851 millió forint volt, amely 191 millió forinttal haladta meg az előző évi árbevételt. Nyeresége 127 millió forint volt, amely 90 millió forinttal volt több, mint 2017-ben.

Simon István, Sopron alpolgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy a kormány emelkedő pályára állította a magyar gazdaságot a gazdaságvédelmi és a családvédelmi akciótervekkel, valamint “felkarolta Sopront”, amely a Modern városok program keretében nagymértékben fejlődik.