Az uniós források nem képezhetik zsarolás tárgyát

„Az Európai Bizottság következő programozási időszakra benyújtott forráselosztási javaslata Magyarország számára elfogadhatatlan, mert az 5,7 milliárd eurós csökkenést jelentene a jelenlegi fejlesztési ciklushoz képest, ami veszélybe sodorná a kormány egyik kiemelten fontos ügyét, a magyar városok és falvak fejlődését” – hívta fel a figyelmet Perényi Zsigmond államtitkár 2019. szeptember 19-én, Putnokon.

Az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár az új, 2021-2027-es uniós költségvetési időszakról tartott előadásán hangsúlyozta, hogy a források felhasználásakor elsődleges szempont a magyar vidék versenyképességének növelése. „A településfejlesztési programok célja a vidék népességmegtartó és -növelő erejének fokozása mellett az is, hogy a városban és a faluban való letelepedés közötti választás ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választássá váljon” – jelentette ki.

Putnok városa a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban eddig 32 projekthez kapott uniós támogatást összesen 4,8 milliárd forint értékben. Az elnyert összegből többek között a leromlott városi területek rehabilitációja, helyi gazdaságfejlesztés és a belterületi úthálózat elemeinek megújítása valósul meg.