A Magyar Nemzeti Bank 56 millió forint bírságot szabott ki hét hitelintézetre és pénzügyi szolgáltatóra az adósságfék-szabályok megsértése miatt – közölte a jegybank hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 2017 októberétől hét hazai hitelintézetnél, pénzügyi szolgáltatónál – Fókusz Takarékszövetkezet, Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt., Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt., Oberbank AG Magyarországi Fióktelepe, Sopron Bank Burgenland Zrt. – végeztek célvizsgálatot az adósságfék-szabályok alkalmazása érdekében.
A jegybank vizsgálata egyebek közt megállapította, hogy a piaci szereplők a hitelfedezeti mutató (HFM) korlátokat csak lízingügyleteknél sértették meg, egyes hitelintézeteknél nem volt egységes az ügyfelek jövedelmének elfogadási gyakorlata, és annak ellenőrzése.
Több hitelintézet is hibásan alkalmazta a jövedelemigazolások tartalmi mutatója (JTM) korlát alóli felmentés szabályait, továbbá jelentős  hiányosságokat tártak fel az adósságfék-adatokkal kapcsolatos MNB-adatszolgáltatás terén is több piaci szereplőnél – közölte a Magyar Nemzeti Bank.