A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a biztonságos élelmiszerellátáshoz Magyarországon, ezért rendkívül fontos az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése – mondta az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Szentesen, a VII. Magyar paprika napja szakmai rendezvényen a tárca által az MTI-nek pénteken eljutatott közlemény szerint.

Az eseményen Farkas Sándor hozzátette, a kertészeti ágazatok 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termeltek, ezen belül a friss zöldségeké elérte a 177,5 milliárd forintot.
Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget.
Az államtitkár megjegyezte, a megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldön fogyasztanak el, a feldolgozóipar 50 ezer tonna paprikát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonnát exportálják.
Farkas Sándor kiemelte, el szeretnék érni, hogy egész évben friss, biztonságos, magyar terménnyel lássák el a termelők a lakosságot. Ennek érdekében, kormányzati segítségként, 2017-ben az ipari zöldségtermelők számára – termeléshez kötött közvetlen támogatásként – mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig tavaly 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.
A világ zöldségtermelése és fogyasztása folyamatosan növekszik, húsz év alatt majdnem duplájára emelkedett. Világszerte egyre nagyobb az igény az egész évben elérhető, jó minőségű zöldségek iránt. Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 400 grammot, de növekszik. Magyarországon átlagosan ennek alig több mint felét eszik meg az emberek. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a biztonságos előállítású, magyar élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök. A miniszterhelyettes szerint a magyar ágazat képes lesz a folyamatosan növekvő kereslet kielégítésére – olvasható a tárca közleményében.